Berichten Zoek Agenda Bestuur, etc. Log in Pensioen Curator
id=85 2008-02-08 10:44:17
Lustrumconcert in Delft op zondag 3 februari 2008
door Frans van der Linden

Voor de vijfde keer op rij organiseerde de Reünievereniging het jaarlijkse concert van jonge talentvolle musici. Waar het concert vier jaar lang werd georganiseerd in het muziekcentrum in de Riouwstraat, heeft de organisatie gezocht naar een nog betere omgeving om het vijfde concert ter gelegenheid van het eerste lustrum te vieren. In de Onze Lieve Vrouwekerk in Delft Noord heeft Henk Spijkerman een plek gevonden waar de akoestiek uitstekend is, waar mensen gastvrij worden ontvangen en waar het voor aankomend (en ervaren) talent een lust is om te mogen musiceren.


Zoals gezegd werden de trouwe bezoekers van deze concertserie en introducés gastvrij ontvangen met koffie, thee, frisdrank en zelfs een wijntje. Leuk was het om weer zoveel oud Badger collega’s en hun partners te ontmoeten. De gekozen kerk leende zich uitstekend om vóór het concert weer even wat bij te praten.

Evenals de voorgaande vier jaren had Henk een heel gezelschap van jong talent aangetrokken maar daarnaast ook ervaren talent zoals de bas Leo van Zijl met zijn begeleider Jos Siebers. We werden verrast door musici die hun kunne ten gehore brachten op gitaar, dwarsfluit, viool, cello en piano. Daarnaast ontbrak de menselijke stem niet in dit zeer goed samengestelde programma.

Na een kort welkomstwoord van Henk Spijkerman kwam de presentatie van het concert in handen van Elsbet Remijn, die op fantastische wijze en met veel kennis van zaken de musici aan ons inleidde en ons zeer vakkundig meer inzicht gaf in de gespeelde muziekstukken.

Martine en Ronald Plomp beten vóór de pauze de spits af met dwarsfluit en gitaar, zowel als solist en als duo. Zij speelden composities van Llobet, Fürstenau. Gaubert en Sor. Hierna vertolkten Lidewij Faber en Tobias Borsboom, resp. op cello en piano, een sonate van Brahms. Dan volgde de bas Leo van Zijl met zijn begeleider Jos Siebers met het voor iedereen bekende “The Holy City” van Adams. Daarna werden we getrakteerd op prachtige muziek uitgevoerd door Barbara Boeters en Tobias Borsboom op viool en piano. Ze brachten o.a. Liebesleid van Kreisler, met de vraag van Elsbet Remijn, hoe een verliefd stel (dat zij in feite zijn) in vredesnaam “liefdesleed” kan vertolken. Demelza van der Lans, met pianobegeleiding van Yoed Sorek, sloten het programma vóór de pauze af met drie liederen van resp. Brahms, Grieg en Caccini.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers was het in de pauze geen moeite om weer te kunnen genieten van een kopje koffie, kopje thee, een frisdrank of een heerlijk glaasje wijn. De stemming zat er goed in en vele mensen lieten blijken dat ze van de muziek hadden genoten.

Na de pauze ging Elsbet Remijn weer verder om ons op een geanimeerde wijze de musici in te leiden en met haar uitleg de muziek nog beter te laten overkomen. Verder ging zij gesprekjes aan met de musici om hen aan het spreken te krijgen en zo bij te dragen aan een verdere uitdieping van de door hen te spelen of te zingen muziekstukken. Nu begon Leo van Zijl heel toepasselijk met het “Trinklied” van Nicolai uit de opera “Die lustigen Weiber von Windsor”en volgde Tobias Borsboom, als solist op de vleugel, met pianomuziek van Scriabin, Brahms en Ravel. Vervolgens zong Demelza van der Lans liederen van Verdi en Bellini. Als klapstuk en afsluiting van het muzikale gedeelte van dit middagprogramma speelde het trio Tobias Borsboom, Barbara Boeters en Lidewij Faber werken van Brahms, Turina en Piazzolla.

Zoals bij een goed concert de gewoonte is, werden de artiesten allen met veel applaus en bloemen bedankt voor een hoogstaand en heerlijk concert. Wat minder gebruikelijk is, was dat daarna de drijvende kracht achter dit concert en de vorige vier, Henk Spijkerman, door één van de vele trouwe bezoekers Soei Liem in het zonnetje werd gezet. Hij memoreerde de vorige concerten en bedankte Henk voor zijn inzet en de wijze waarop hij nu voor de vijfde keer ons een geweldig concert had bereid. Een warm applaus viel Henk ten deel die dat, zoals hij is, direct weer deelde met al zijn vrijwilligers. (De toespraak van Soei Liem staat hieronder)

Het was een fantastische middag met prachtige muziek van aanstormend jong talent.

We hopen Henk dat je nog vaak voor ons dit concert zult organiseren.

Frans van der Linden

 


Dankwoord
Uitgesproken door Soei Liem

Dames en heren, blijft u nog even zitten!

Wij kunnen dit feestelijke lustrumconcert niet afsluiten zonder de initiatiefnemer, inspirator, organisator, impresario, programmeur, kortom de spil van dit hele gebeuren, in het zonnetje te zetten.

Henk Spijkerman! Vier jaar lang heb je, ieder jaar weer, je ingespannen om je muzikale ontdekkingen met ons te delen en elk jaar weer wist je ons te verrassen met een bijzonder geslaagde concertmiddag, eerst in de Riouwstraat in Den Haag en vandaag hier in Delft.

Je debuteerde in 2004, op 8 februari met een Chopin-pianorecital door Ani Avramova, gevolgd door een optreden. van het duo Subiaco met Jacqueline van der Zwan, fluit, en Ani Avramova.

In 2005 pakte je het steviger aan en zette je ons zangstemmen voor, o.a. de bas Leo van Zijl en de sopraan Daphne Questro, begeleid door Ani Avramova op de piano, tot groot genoegen van de opera-liefhebbers onder ons en van de adepten van het Lied. In 2006 wist je onze Rob Fierens over te halen met zijn Trio Paschali voor ons op te treden, samen met andere musici. Steeds slaagde je er in jong talent op verschillende muziek- instrumenten aan ons voor te stellen en vorig jaar bracht je ons in hogere sferen met het harpspel van Anton Sie.

Je hebt je kennelijk nog extra ingespannen voor dit prachtige lustrumconcert, niet alleen door een record aantal van negen begaafde musici met een grote variatie aan instrumenten, maar ook door een meer charmante presentatie dan wij gewend waren van de voorgaande jaren, alsook door het concert hier in deze mooie kerk te doen plaatsvinden.

Je hebt met je concerten voor onze Reünieverenigng niet alleen een cultureel, maar ook een sociaal evenement in het leven geroepen, waar oud-collega’s en hun partners elkaar weer eens kunnen ontmoeten en bijpraten.

Het is ons bij dit alles natuurlijk wel opgevallen dat je ons nog geen symphonieorkest hebt weten voor te zetten. Daarom hebben wij gemeend je als tegenprestatie, namens je dankbaar publiek in de zaal, een orkestuitvoering aan te bieden die wij, overigens met wat minder inspanning, hebben weten te organiseren in de vorm van concertbonnen. Wij hopen dat jij en Vera daar gebruik van zullen maken.

Wij zijn je zeer dankbaar voor je inspanningen en hopen nog vele jaren en lustra te mogen genieten van je muzikale avonturen.


Henk Spijkerman bedankt voor het grote bedrag aan concert & theaterbonnen die hij namens de bezoekers mocht ontvangen uit de handen van Soei Liem. Veel te gek naar zijn oordeel, maar hij zal er een dankbaar gebruik van maken!


Reünievereniging Badger, Secretariaat: Karel Doormanlaan 100, 2665AV Bleiswijk
Penningmeester: Meeuwenhoek 24, 3201HH Spijkenisse, Rek: Postbank 64081, IBAN: NL57 INGB 0000 0640 81
Email:     bestuur@rvbadger.nl     secretaris@rvbadger.nl     penningmeester@rvbadger.nl     webmaster@rvbadger.nl